MASAKAN JALAN-JALAN ADLI HANYA KENANGAN PERKAHWINAN VIDEO ADLI

Bercerita Bersama

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Google+ Followers

Friday, 12 June 2015

Ke kilang kertas

Hari Selasa lepas lea berpeluang ke sebuah kilang kertas di Kajang. Tujuannya? Proses pelupusan fail. Kami dah dapat kelulusan Arkib Negara untuk melupuskan fail-fail terbuka. Jadinya kenalah dilupuskan. Cara yang paling senang bawa ke kilang kertas jelah dengan syarat kena tunggu sampai habis fail-fail dimasukkan ke dalam mesin penghancur.

Pertama kali ke kilang kertas. Rupanya kilang ada satu mesin macam blender yang boleh hancurkan kertas-kertas ni seperti tanah. Memang halus sangat-sangat. Di kilang kertas ni keselamatan kena diutamankan. Nak bercakap? Memang tak dengarlah. Forklift truck memang bergerak takde tengok kiri, kanan dan belakang. Depan kena tengoklah. Memang kena berhati-hati. Belum lagi timbunan kertas yang dah diikat sebundle-sebundle. Takut kena hempap je.

Tapi seronok. Sekurangnya dapat pendedahan macam mana proses membuat kertas tu berlaku. Pengalaman baru tu. Pengalaman yang susah nak dicari.

Kertas-kertas yang sudah diikat (dekat blekang) untuk diproses

Tengah berbaris nak masuk dalam blender

Kawasan luar kilang


10 comments:

  1. hihi macam lawatan sekolah pulak. hehe. godd sharing.:)

    ReplyDelete
  2. Menarik.. satu pengalaman berharga kan.. ;)

    ReplyDelete
  3. mesti byk buat pelupusan tu..smp kekilang kertas.memang satu pengalaman baru

    ReplyDelete
  4. pernah tengok satu video di youtube pasal shredder, segala benda boleh masuk dalam mesin tuh. baik tayar lori ker, peti sejuk ker semua dia blend dengan senyum jer

    ReplyDelete
  5. Selalu okje tengok dari atas jalan raya jer Lea kilang ni.... berapa charge dia Lea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mrk x charge.kilang bayar kat kita.hari tu 890kg rm225.50.

      Delete
    2. Mrk x charge.kilang bayar kat kita.hari tu 890kg rm225.50.

      Delete
  6. ishh ni peluang yg baik ni lea...lieya kalo diberi peluang pun nak pergi....kalo boleh bawak anak2 lagi....dieorg pun sure seronok dpt tgk live.....

    ReplyDelete
  7. boleh tahu alamat kilang tu and contact no

    ReplyDelete
  8. boleh dapatkan nama dan nombor kilang tu tak.. mesej saya di 014-3827505. terima kasih

    ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda.