MASAKAN JALAN-JALAN ADLI HANYA KENANGAN PERKAHWINAN VIDEO ADLI

Iklan jap

Followers

Google+ Followers

Isnin, 22 September 2014

Kisah kaki ayam

Assalammualaikum semua.

Minggu baru…Hari Baru. Selamat Hari Isnin. Macam mana hari ni. Ada mood tak nak pergi kerja. Selalunya Isnin nilah rasa malas na nak pergi kerja. Tapi bila dah sampai rabu, seronok sangat sebab tak terasa dah. Sekejap je dah Jumaat. Seronoknya sebab sabtu ahad kan cuti.

Hari Sabtu lepas kebetulan suami cuti. Auw…seronoknya rasa. Lebih-lebih lagi si Adli.Lama benar dah si ayah tak cuti hari Sabtu. Bila dah suami ada di rumah ni pening pulak memikir nak masak apa. Kalau lea dengan Adli je, apa yang Adli makan tulah umminya makan sekali. Dalam kepala ni dok teringatkan kaki ayam je. Kalau dapat kaki ayam buat sup ke masak kicap kering ke, mesti sedap. Cakap dengan suami. Ok jap lagi kita g TESCO cari kaki ayam. Kaki ayam ni tak semua orang makan kan. Lea semua makan tolak bulu ayam , kepala ayam ngan tahi ayam je tak makan. Ada lagi tak part ayam yang takleh dimakan. Korang tengoklah Adli dok mengodek telefon abahnya, Bosanlah tu ye Adli.


Sebelum sampai TESCO singgah sekejap kedai mamak, Teringin benar nak minum nescafe ais. Tak order makan pun sebab dah kenyang makan mi goreng. Lea goreng hari Jumaat.Goreng lebih. Bawa ke Sabtu pagi. Bercerita pasal mi goreng ni. Lea beli mi dekat satu kedai ni. Lea beli mi kuning 2 paket, sawi ngan fish ball 2 paket. Masa menghiris fish ball tu lea dah rasa lembik semacam dah.Lea cium baunya dah bau masam dah. Dua-dua paket macam tu.Aduh.Kecewa rasa.Akhirnya masukkan ayam jelah. Fish ball dua paket tu lea buang je. Macam manalah kedai boleh jual fish ball macam tu. Nasib baik perasan sebab nak hiris. Kalau main basuh je dan masuk seketul-seketul….habislah. Oklah berbalik dekat kedai mamak ni, lea order nescafe ais, suami kopi ais dan Adli teh bunga suam.Sebelum tu singgah beli karipap dengan lepat pisang.Sedap pulak karipap ngan lepat pisang hari tu. Tu yang bawa dan makan dekat kedai mamak. Adli pulak? Tengok pekerja kedai bawa papadom, dok menjerit mintak. Adli memang suka pun makan papadom.


Dah sampai TESCO, Adli terus berlari nak naik kereta 50 sen tu.Adui..dah pandai dah. Tak di bagi mengamuk macam orang kena pukul. Ok…misi kaki ayam dah tercapai. Balik rumah nak masak empuk2.






Minggu lepas 2 hari lea bersarapan dengan soto yang dibeli dekat kafe di pejabat. Yang bestnya pekerjanya bagi lea kaki ayam punyalah banyak dalam kuah soto tu. Mananya tak terkenang-kenang dekat kaki ayam. Empuk sangat-sangat tau.Lea Tarik sikit je isi terus terasing dengan tulang-tulang kaki ayam tu. Nikmat betul rasanya.


Minggu lepas 2 hari lea bersarapan dengan soto yang dibeli dekat kafe di pejabat. Yang bestnya pekerjanya bagi lea kaki ayam punyalah banyak dalam kuah soto tu. Mananya tak terkenang-kenang dekat kaki ayam. Empuk sangat-sangat tau.Lea Tarik sikit je isi terus terasing dengan tulang-tulang kaki ayam tu. Nikmat betul rasanya.

Minggu lepas juga dua kali juga lea bekal untuk makan tengahari. Tapi lupa je nak ambil gambar. Hanya satu ni yang lea ingat nak ambil gambarnya. Daging masak kicap dengan sambal tumis belimbing buluh. Lea sekarang hari-hari kena bangun awal dari biasa sebab nak siapkan bekal suami. Akhirnya sendiri terikut sama bawa bekal ke pejabat. Dah jimat dekat situ dan yang pastinya tahap kebersihan dan bahan-bahan yang digunakan tiada keraguan.
Ni gambar yang belum diatayangkan dekat blog. Terliur tengok nasi lemak sambal sotong ngan telur mata tu. Hanya RM3.50 sahaja.Abang tepi jalan yang sangat murah. Mihun dengan paru selambak hanya RM2 sahaja. Jam 8 lebih dah habis dah. Yelah sebab murah orang pun ramai yang singgah.

1 ulasan:

  1. Salam lea...kita x brp mkn kaki ayam..hehe..kita lg suka ikan..

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda.