MASAKAN JALAN-JALAN ADLI HANYA KENANGAN PERKAHWINAN VIDEO ADLI

Iklan jap

Followers

Google+ Followers

Rabu, 5 Januari 2011

KENTANG

Korang suka makan kentang?lea sangat suka k.Kalau beli barang dapur dihujung bulan mesti beli dalam 1-2 kg KENTANG. Dah gaya mat bangla beli seguni kentang n bawang.
Menu yang selalu lea buat ngan kentang
1. sambal kentang
2.Sup, apa jenis sup pun campur KENTANG
3.Kari ayam atau daging mesti campur KENTANG
4.Sambal tumis tempe mesti campur KENTANG
5.Buat suhun mesti campur KENTANG
6.Bergedil.
7.Kadang2x wat inti karipap.









JOM KITA TENGOK APA KHASIAT KENTANG

Ubi kentang kaya dengan potassium, vitamin C yang membekalkan karbohidrat kompleks dan fiber. Ia juga mengandungi vitamin B1, B2 dan B3 serta sedikit kandungan protein dan zat besi.

Kandungan potassium ubi kentang adalah dua kali ganda daripada yang terdapat di dalam pisang dan fiber. Jumlah lemaknya pula di bawah paras 25 peratus, dengan ini dapat menghalang enapan kolesterol di dalam lapisan saluran darah.

Hirisan ubi kentang mentah serta jusnya boleh membantu mengurangkan kesakitan penyakit yang menyerang sendi-sendi dan radang otot. Ubi kentang juga boleh melegakan kesakitan salah urat atau tergeliat, luka-luka kecil dan kebakaran ringan dengan cara menekapkan hirisan kentang di tempat berkenaan selama 15 minit atau lebih. Ubi kentang lecek (tanpa mentega) boleh memutihkan dan melembutkan tangan.

5 ulasan:

  1. munna ni hantu kientang... klu dpt kentang potong nipis2 buat sambal berlada mmg best

    BalasPadam
  2. kak lea, kenak chatbox ya dah tuka position?sik nmpak apa dtaep.nya ngaco pandangan blog kiut ktk tok hehhe

    BalasPadam
  3. @f.i.e.z.a yakah fieza? rasanya kamek sikda bah apa pun.

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda.