MASAKAN JALAN-JALAN ADLI HANYA KENANGAN PERKAHWINAN VIDEO ADLI

Iklan jap

Followers

Google+ Followers

Ahad, 9 Januari 2011

JIRAN

Jiran.Adalah orang yang duduk disekeliling kediaman kita.Penting untuk kita kenal dengan jiran tetangga kita.Lea suka duduk dengan kejiranan ni.Satu yang suami lea pesan.
Kita ni bukan selalu bernasib baik.Ada masa kita akan perlukan jiran kita.

Macam lea keluarga jauh.Suami n abang ipar yang dok berdekatan selalu outstation,time kereta tak leh start, time tayar pancit, time tayar pecah mereka tolong lea.Kadang2x htr suami n lea ke airport awal pagi pun mereka tolong hantarkan.Jiran2x sekarang dah mcm family bagi lea.
Kita tak boleh hidup sorang2x.

Ada org kata, dok kat bandar ni, kita takkan kenal jiran kita.Salah tu.Kalau kita taknak kenal , tu yang masalahnya.Tempat yang sesuai sgt2x untuk kita kenal kejiranan kita ialah surau n masjid.Situlah tempat berkumpul.Tempat berjumpa.Tempat melakukan ibadat.

Kalau ada meeting persatuan tu pergilah.Jangan buat tak tau.Yang herannya, taknak campur org, tapi time susah, rumah kena pecah, kereta kena pecah, jiran kat atas bising boleh pulak jumpa ahli persatuan mintak tolong.Mcm mana tu.Pandai pulak dia mencari.Tapi time tak susah menyombong je.

SAYANGILAH JIRAN ANDA.MANA YANG BAIK KITA AMBIK DARI MEREKA, MANA YANG BURUK KITA KETEPIKAN.




10 ulasan:

  1. Pat yang best pasal jiran bertukar brg sedekah.. Kadang2 dapat cekelet kek.. Kadang2 dapat kuih yang sedap2.. haha...

    BalasPadam
  2. assalamualaikum..sy nak kenal jiran tp jiran tak nak kenal sy..cemane erk hehehehhe

    BalasPadam
  3. @sahromnasrudin tu tak leh wat apa dah.masalah kat jiran tu lah.susah gak mcm tu ek.

    BalasPadam
  4. tapi kak mona..kiri kanan umah ayu bujang..
    penah kami laki bini tegur..banyak kali gak la..tapi hampa..tak dilayan sangat..kalo jumpa lam lif kiter tego pun diaorg jawab nak tak nak je..
    sedih sungguh..
    bukan ap2..takut ap2 jadi dah tak leh mitak tolong..hehe

    BalasPadam
  5. yunk, mostly of jiran mek nk. sgttt sgt menyakitkan ati aie...poret pun type eh.hehe.

    BalasPadam
  6. @Ayuraza tul tu ayu.tapi dah dapat jiran git susah jugak ye

    BalasPadam
  7. Mena kata ktk koh.. Tempat paling sesuai ialah di suro, mesjid..Pentingnya jiran di KL nektuk.. Jira cina kmk pun bait apa tegal kmk nolong nyimpan kunci rumahnya tinggal depan pintu.. Asal Gong Xi Fa Chai jak mestinya dtg rumah merik limo... hehehe...

    BalasPadam
  8. @wa khairul onggon oklah gia.sebenarnya mun kita bagus ngan urang,urang pun akan bagus ngan kita juak bah

    BalasPadam

Terima kasih atas komen anda.