MASAKAN JALAN-JALAN ADLI HANYA KENANGAN PERKAHWINAN VIDEO ADLI

Bercerita Bersama

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Google+ Followers

Friday, 24 September 2010

KENAPA SAYA SUKA MESIN BASUH SEPARA AUTOMATIK

Dapat artikel ni dari emel.Dan semuanya ada kena mengena dengan lea.Lea memang tak suka mesin automatik.Suami dah ofer nak beli mesin automatik time mesin basuh yang lama rosak.Tetap nak yang separa automatik.K...kita bacalah artikel di bawah.


Ramai di antara kita yang masih lagi menggunakan mesin basuh separa automatik (MBSA) walaupun terdapat pelbagai pilihan mesin automatik di pasaran. Jika difikirkan sekali imbas, ternyata mesin automatik (MBA) lebih menjimatkan masa dan tenaga. Walaubagaimanapun, terdapat juga penggemar setia mesin separa automatik kerana alasan mereka yang tersendiri.

Sebagai contoh, bagi saya yang masih belum mempunyai anak, secara tidak langsung MBSA boleh dijadikan sebagai medium untuk bersenam. Jika MBA kita hanya duduk dan tunggu hingga selesai, MBSA pula memerlukan kita bangun dan duduk kerana MBSA hanya membasuh tetapi tidak membilas dan mengeringkan.

Kadang-kadang ada pakaian-pakaian kita yang tidak kotor. Sekadar untuk menghilangkan bau. Maka timer yang singkat sahaja diperlukan. Kadang-kadang kita perlu mengasingkan pakaian-pakaian yang sensitif, yang berwarna cerah dan yang berwarna gelap. Ini adalah perkara-perkara yang sukar dilakukan dengan MBA. Terutamanya jika kuantiti pakaian anda adalah sedikit sahaja. Ianya sudah tentu akan membazirkan tenaga elektrik dan air.

Tetapi semuanya bergantung kepada cara hidup dan kesukaan masing-masing. Berikut adalah perkara-perkara yang boleh dipertimbangkan supaya MBSA anda tahan lama:

1. Walaupun MBSA anda boleh menampung berat sehingga 8.0kg, perlu diingat bahawa berat 8.0 kg itu termasuk air tadahan. Bukannya 8.0 kg pakaian kering semata-mata. Perkara ini sering disalahtafsirkan. Secara analoginya, apabila mesin terpaksa menampung lebihan beban, motor yang berpusing terpaksa bekerja dengan lebih keras. Ini menyebabkan jangka hayat motor tidak akan lama. Oleh itu yang terbaik kurangkan sedikit beban daripada yang disyorkan

2. Setiap kali selepas membasuh, amalkan supaya sentiasa mengelap mesin terutamanya di bahagian luar. Barulah nampak seperti sentiasa baru. Sekali-sekala berus di celah-celah mesin menggunakan berus gigi atau berus lukisan.

3. Walaupun kita sekadar manggunakan MBSA, tidak salah jika kita menggunakan sabun yang khusus yang digunakan untuk MBA. Ini untuk menjaga bahagian motor pada MBSA kita supaya lebih tahan lama.

4. Setiap kali membasuh, pastikan anda periksa setiap poket supaya tidak ada benda-benda seperti duit syiling atau brooch. Dikhuatiri benda-banda ini akan masuk ke bahagian motor dan merosakkannya.

5. Berhati-hati dengan butang-butang pada pakaian anda. Seelok-eloknya kita tukar mode operasi MBSA pada mode gentle. Ini kerana mode normal biasanya akan berpusing dengan laju dan keras. Oleh itu, butang-butang pada pakaian kadangkala akan tertanggal dan memasuki bahagian motor. Cara terbaik, setiap kali membasuh anda harus dengar-dengarkan MBSA anda membasuh. Kalau ada bunyi yang aneh, cepat-cepat periksa.

6. Pastikan MBSA anda diletakkan di tempat yang rata. Anda boleh menggunakan level untuk menentukannya. Jika ada senget sedikit, anda boleh meletakkan benda-benda yang sesuai di tapak MBSA anda. Jika tidak rata, untuk jangka masa pendek MBSA anda akan cepat rosak. Terutamanya di bahagian pengering.

7. Bahagian pengering sangat sensitif. Anda wajib mengiraikan baju sebelum dimasukkan ke drier. Drier tidak akan berpusing dengan sempurna sekiranya pembahagian berat di dalam drier tidak seimbang. Nampaknya itu sahaja tip-tips untuk kali ini puan-puan dan tuan-tuan. Selamat membasuh! Enjoy!!!

No comments:

Post a Comment

Terima kasih atas komen anda.