MASAKAN JALAN-JALAN ADLI HANYA KENANGAN PERKAHWINAN VIDEO ADLI

Bercerita Bersama

Daisypath Anniversary tickers

Followers

Google+ Followers

Thursday, 23 April 2009

Power of TAUGEHTauge dikatakan mampu menyumbang kepada


Salah satunya ialah kanavanin (canavanine),sejenis asid yang amino.Kanavanin, dukatakan mampu melumpuhkan bibit kanser leukimia, usus besardan pankreas.Selain itu, tauge juga mempunyai estrogen semulajadi berfungsi sama dengan estrogen sintesis.


Estrogen dalam tauge dapat


Selain sarat DNA, tauge padat dengan antioksida yang menjadi tunjang utama tauge dalam memerangi


Selepas mahupun makan malam sering kali dipandang sebelah mata oleh kebanyakan kita.tauge dilihat sebagai hidangan yang langsung tidak menyelerakan.Tapi tahukah anda, tauge yang kerap kali menjadi pilihan terakhir untuk dijadikan sayur ini sebenarnya mempunyai banyak khasiat. kesuburan lelaki dan wanita.Pengambilan tauge oleh kaum lelaki mampu membuatkan sperma yang dihasilkan oleh golongan ini makin baik. Begitu juga wanita, ia cukup berkesan membantu kesuburan telur yang dihasilkan.Bagaimanapun, khasiat tauge tidak sekadar penyumbang kesuburan,ia juga terbukti melalui kajian mengandungi bahan yang dapat melumpuhkan bibit kanser, usus besar, pankreas dan juga penyakit leukimia.Mengikut kajian yang dijalankan tauge sama ada dari jenis kacang hijau,alfalfa dan sebagainya mengandungi banyak unsur Fitokimia ya berkhasiat. meningkatkan kepadatan dan susunan tulang, serta mencegah kerapuhan tulang(osteoporosis).

Pengambilan tauge oleh wanita secara kerap dapat membantu mereka menghindar mereka dari kanserpayudara, gangguan menjelang menstruasi,simptom pra-menopaus, dan gangguan akibat menopaus.Sewaktu kacang-kacang dicambahkan untuk dijadikan tauge secara umum kadar saponinya meningkat sehingga 450 peratus. Mereka yang berisiko penyakit strok dan serangan jantung, gara-gara kadar lemak darah yang tinggi dianjurkan lebih banyak mengambil tauge dalam menu harian mereka. Saponi dalam tauge, menghalau "lemak jahat" LDL, tanpa mengganggu kandungan lemak baik HDL. kuat yang menghalang tubuh dari radikal bebas perosak sel DNA.


Pelindungan ini menguatkan kesimpulan tauge merupakan sayuran yang membuat anda menjadi lebih muda.Satu lagi khasiat tauge yang tidak kurang hebat adalah membantu membuangkotoran dalam usus besar kerana mengandungi banyak serat dan air. Inilah sel kanser.Apabila kotoran segera meninggalkan usus besar,tiada lagi zat-zat racun dalam kotoran yang yang dapat diserap tubuh.Ia akan mencegah pengumpulan bahan beracun yang dapat merangsang berseminya benih kanser. membaca kebaikan sayur tauge janganlah ragu-ragu lagi untuk mengambilnya.

5 comments:

 1. bagus na juak..dah la kmk x suka gilak makan tauge...mcm ney tok/

  ReplyDelete
 2. Salam Lea..
  Sally suka gilak tauge nih..mentah boleh..yg dimasak pon boleh..tumis dgn kucai dan tahu pun sedap kan?..

  ReplyDelete
 3. errr..lea..blog Sally = cikgusic..bukan cikgusik..

  ReplyDelete
 4. yer ker taugeh begitu baik..hmmm nak mkn taugeh boleh tp yg dh rebus kalau blm tidak akan ku sentuh..

  ReplyDelete

Terima kasih atas komen anda.